Izvještaj sa Zelene akademije 2020.

Ovogodišnje izdanje Zelene akademije – “Budućnost je naša” održano je u razdoblju od 21. do 26. kolovoza u Komiži, na otoku Visu. Oko 80 polaznika iz Hrvatske i inozemstva I ove godine imalo je priliku sudjelovati u širokom spektru stručnih izlaganja, interaktivnih radionica i filmskih projekcija. Uz redovno pohađanje programa, polaznici su imali priliku razmjenjivati osobna i stručna znanja, mišljenja i  iskustva kroz uobičajena formalna i neformalna druženja, pridržavajući se pritom svih epidemioloških mjera i uvjeta osiguranih od strane organizatora.

Nakon prijema u hotelu “Biševo”, polaznici su se uputili prema dvorištu Kulturnog centra “Ivan Vitić”, gdje su organizatori održali pozdravnu riječ. Kratko predstavljanje povijesti Zelene akademije prethodilo je službenom otvaranju, pri čemu su sudionici pozvani na slobodno promišljanje i aktivno sudjelovanje u programskim aktivnostima. Prvi dan zaključen je prikazivanjem filma “Ada za gradonačelnicu” koji dokumentira put Ade Colau od njezinih aktivističkih početaka do izbora za gradonačelnicu Barcelone.

Drugi dan Zelene akademije započeo je pregledom programa koji se uz mnoge aktualne i standardne teme na zeleno-lijevoj agendi ove godine posebno tematski usredotočio na promišljanje strategija i osnaživanje mreža za lokalno djelovanje pred hrvatske lokalne izbore u 2021. godini. Branko Ančić započeo je seriju izlaganja s predstavljanjem teorije i pokreta odrasta, nakon čega je IPE-ov Mladen Domazet prezentirao “Degrowth Doughnut”, interaktivni virtualni alat za vizualizaciju socijalne i ekološke održivosti država. Ovakav prikaz performansi biofizičkih, socio-ekonomskih i kulturnih segmenata društvenih metabolizama postiže se određivanjem pragova i granica 33 indikatora te mapiranjem njihovih vrijednosti u odnosu na zeleni prsten “održivog i pravednog prostora djelovanja”. U ovom jutarnjem terminu polaznici su također imali mogućnost pohađati predavanje na engleskom jeziku, pa je tako prvi dan otvorio ekonomist i stručnjak za javne politike Vladimir Cvijanović koji je održao predavanje na temu politika za zelenu industrijalizaciju u EU. U središnjem dvosatnom popodnevnom terminu svakodnevno je održana serija predavanja “Budućnost je naša – municipalisti na potezu”, a priče uspjeha iz Genta, Lyona i Barcelone otvorile su ovu seriju izlaganja. Nakon pauze za odmor I rekreaciju, u večernjem su se terminu svakodnevno pohađale radionice na temu organiziranja u političkom prostoru, govora i tijela u politici, te kazališta potlačenih. Prvi dan zaključen je predstavljanjem IPE-ovog istraživanja i publikacije “Naše željeznice” o demokratizaciji u željezničkom sektoru. IPE-ova Nina Rajković i Tomislav Tomašević predstavili su rezultate ove komparativne analize Hrvatske, šest zapadnoeuropskih i šest istočnoeuropskih zemalja, pri čemu je prikazana neodrživost trenutnog modela upravljanja Hrvatskim željeznica, uz određene preporuke za unapređenje sektora željeznica u Hrvatskoj.


Svaki dan započet je virtualnim keynote predavanjem i raspravom, a prvo takvo predavanje održala je irska sociologinja Kathleen Lynch pod naslovom: “Time for a new politics: Why affective justice matters as a site of resistance to neoliberal capitalism.” Za vrijeme predavanja pravnice Marije Bartl o pravnim aspektima “javne budućnosti”, Jagoda Munić i Sandra Benčić govorile su o perspektivama klimatske pravde novog Europskog zelenog plana. Središnje popodnevno predavanje nastavilo se na prethodno, pri čemu je IPE-ov Tomislav Cik predstavio preliminarne rezultate primjene “Degrowth Doughnut” modela na Hrvatsku i četiri hrvatska grada: Zagreb, Zadar, Gospić i Slavonski Brod. Modelom od 18 indikatora prilagođenih za urbane društvene metabolizme prezentirana je slika stanja ekološke i društvene (ne)održivosti tih gradova, u usporedbi s hrvatskim prosjecima.

Švedski humani ekolog Andreas Malm započeo je radnu sesiju četvrtog dana predstavljanjem nove publikacije “Corona, Climate, Chronic Emergancy” u kojoj , između ostalog, analizom povezanosti klimatskih promjena s rastućim trendovima “zoonotskih preljeva” od 1940-ih, te usporedbom reakcije država na covid-19 pandemiju u odnosu na  klimatsku krizu, raspravlja o političkim mogućnostima rješavanja uzroka kroničnog stanja u kojem se nalazimo. Nakon toga, Jelena Miloš predstavila je svoj konceptualni okvir za istraživanje feminizacije politika, dok je škotski professor geografske političke ekonomije Andrew Cumbers održao izlaganje o EU i UK iskustvima u procesima javnog upravljanja energetskim tranzicijama. Dan je zaključen projekcijom dokumentarnog filma “Push” o društvenoj problematici globalnog fenomena komodifikacije stambenog prostora.

Nakon participativne radionice o zeleno-lijevoj agendi za budućnost, te predavanja grafičkog dizajnera Daniela Chaveza o pravednoj tranziciji u Južnoj Africi na slučaju južnoafričke javne elektroenergetske tvrtke “Eskom”, ovogodišnje izdanje Zelene akadmije zaključeno je izvedbom predstave kazališta potlačenih. Predstavi je uslijedila diskusija pri kojoj su izvođači i publika u interaktivnom okruženju imali priliku problematizirati mnoge ograničavajuće internalizirane, ali i nametnute društveno-kulturne aspekte naših svakodnenvih života. Zelene akademija 2020 – “Budućnost je naša” zaključena je rekapitulacijom najzanimljivijih zaključaka bogatog petodnevnog programa, te raspravom o idejama za budućnost koja nas poznatim i novim izazovima još jednom poziva na refleksiju o krizi u kojoj se nalazimo. Zaključno, prepoznata je urgentnost potrebe za kolektivnim djelovanjem u skladu s potrebama naših lokalnih zajednica, kroz osnaživanje postojeće suradnje, te izgradnju novih mreža za tranziciju u pravedniju i održiviju budućnost.

Skip to content