Nikola Zdunić završio je prediplomski i diplomski studij politologije Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Istraživački interes su mu društveni pokreti i njihov utjecaj na političke sisteme, participativni modeli upravljanja zajedničkim javnim dobrima, istraživanje modela javnog i zadružnog stanovanja i teorija i pokret odrasta.

Posljednjih pet godina bio je aktivan u zagrebačkom LGBTIQ pokretu, te u borbi za zajednička i javna dobra. Član je udruge za LGBTIQ prava Zagreb Pride i dugogodišnji organizator zagrebačkih Povorki ponosa LGBTIQ osoba. Suradnik je lijevo-zelene zagovaračke organizacije “Grupa 22”, a u Institutu za političku ekologiju radio je godinu dana, 2016., preko državne mjere stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa. Osim organiziranja pete međunarodne konferencije o odrastu, bavio se i završnim pripremnim radnjama za objavu prijevoda knjige Odrast – pojmovnik za novu eru, pisanjem policy papera na temu financiranja znanstvenih istraživanja javnim sredstvima iz državnog proračuna, pomaganjem kod organiziranja Zelene akademije na Visu te pohađanjem kolegija “Društvo i održivost”.

Trenutno se bavi istraživanjem sustava javnog stanovanja u Zagrebu, istraživanjem neoliberalizacije urbanog planiranja Zagreba, demokratizacijom željezničkih usluga i lokalnom politikom kroz političku platformu Zagreb je NAŠ!