“Klima, radna mjesta i pravednost”

U sklopu transnacionalnog projekta “Pravedna tranzicija” Green European Foundationa, u kojem je IPE jedan od 7 partnera, izrađen je radni dokument čiji je cilj objasniti što pravedna tranzicija podrazumijeva, kako se snaći u tom konceptu, kakva je njena uloga u politikama EU-a te koji je njen mehanizam.

Osim toga, kroz tri kratke studije slučaja istražuje se kako zajednice i države mogu upotrijebiti taj koncept kao polazište za izgradnju bolje budućnosti.

Čitajte ga ovdje:

Projektom “Pravedna tranzicija” razmatra se pitanje transformacije iz ekstraktivnog gospodarstva u regenerativno gospodarstvo na pravedan i pravičan način u cilju pronalaženja potrebne potpore među stanovništvom. Projekt je usredotočen na prikupljanje i razmjenu spoznaja o razvoju politika održivih u budućnosti, pažljivo razrađenih kako bi se vodilo računa o lokalnim posebnostima.

Projekt je izrađen u ime GEF-a i njime koordinira OIKOS (Belgija), a partneri projekta su Green House Think Tank (UK), Institut za političku ekologiju (Hrvatska); Sunrise (Sjeverna Makedonija), Transicion Verde (Španjolska), Federacija mladih europskih zelenih (Federation of Young European Greens – FYEG) i Umreženi (Srbija).

Tijekom projekta, partneri će u svojim državama provoditi aktivnosti usmjerene prema podizanju svijesti o važnosti pravedne tranzicije u Europi. Naposljetku, partneri će o toj temi napisati knjigu koja će biti objavljena u rujnu 2021.

Skip to content