Crochet je projekt razmjene iskustava između Züricha i Zagreba o upravljanju gradovima, a partneri na projektu su NetHood, IPE, Pravo na grad, Zelena akcija i Operacija grad.

U fokusu su projekta tri područja posebno bitna za IPE i partnere u Hrvatskoj jer se radi o područjima u kojima se trebaju dogoditi institucionalne inovacije, za koje bi švicarski primjeri trebali poslužiti kao modeli. To su društveno-kulturni centri, koji se trebaju osnovati diljem Hrvatske uz pomoć europskih fondova, stanovanje, odnosno novi modeli rješavanja stambenog pitanja, te upravljanje komunalnim poduzećima.

Osnova su projekta studijska putovanja u Zürich. U rujnu 2019. predstavnici partnera iz Hrvatske bili su na prvom putovanju, posvećenom društveno-kulturnim centrima. U nekoliko dana posjetili su Zürich Community Centres Association (ZCCA), Kalkbreite, Kraftwerk 1, Dynamo Youth Center, Stadionbrache, L 200, MOBA Housing Network i Oerlikon. Drugi posjet dogodio se u prosincu i bio je posvećem komunalnim poduzećima – delegacija je naučila kako se u Zürichu sortira i reciklira otpad, upravlja vodom i biogasom te pročišćava otpadna voda, a razgovarali su i s predstavnicima sindikata u tom sektoru te predstavnicima gradskih i kantonskih vlasti.

Uz posjete, radi se i desk analiza modela komunalnih poduzeća i održavaju webinari.

U sklopu Crocheta održana je i INURA konferencija.

O projektu u medijima:

Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Stajališta izražena u ovom projektu isključiva su odgovornost Instituta za Političku ekologiju i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.