Održivi maskuliniteti i odrast

Zadovoljstvo nam je podijeliti rad koji je Pierre Smith Khanna, naš Junior Research Fellow za 2021., napisao u sklopu svog Fellowshipa! U 2021. tematski fokus Fellowshipa bile su “Feminističke perspektive u odrastu”.

“Sustainable Masculinities and Degrowth: Pathways to Feminist Post-Growth Societies” klimatsku krizu promatra kroz prizmu odrasta, ali polazi od uloge koju je (hegemonijski) maskulinitet igrao u stvaranju i održavanju paradigme rasta. Iako je već mnogo napisano o porijeklu ekonomskog rasta i opresivnoj prirodi patrijarhalnih sistema po žene i okoliš, nije bilo mnogo pokušaja da se ta pitanja povežu s proučavanjem maskuliniteta i učinaka koje ti procesi imaju na muškarce. Ovaj rad otvara tu problematiku te poziva odrast, kao pokret i teoriju, da se suoči s (vlastitim) hegemonijskim maskulinitetom.

Rad će pratiti i serija podcasta, koja će istraživati kakve nove uloge muškarci mogu imati u kreiranju ne-eksploatatorske paradigme te s kakvim bi se izazovima pritom mogli suočavati.

Pročitajte cijeli rad ovdje ili ispod!

Fellowship podržava Heinrich Böll Stiftung Prague Office.

Sustainable-Masculinities-Degrowth

Skip to content