Zelena akademija, IPE-ov program političkog obrazovanja, održava se od 2010. godine na otoku Visu.

Uz ljetnu školu, svake druge godine organiziramo i manji, zimski seminar Zelene akademije.

Zimski seminar Zelene akademije 2021. na Brijunima

Novosti

Zimski seminar Zelene akademije - Pravedna tranzicija za sve?

Zimski seminar Zelene akademije – Pravedna tranzicija za sve?

Seminar će se održati od 8. do 10. listopada 2021. na Brijunima!
Izvještaj sa Zelene akademije 2020.

Izvještaj sa Zelene akademije 2020.

Kratki izvještaj s ovogodišnje akademije našeg JRF-a za 2020. Tomislava Cika!
Program Zelene akademije "The Future is Ours"

Program Zelene akademije “The Future is Ours”

Pogledajte što ćemo raditi u Komiži!

O Akademiji

“Glavni se ciljevi Akademije ne mijenjaju, njihova glavna putanja nije formulirana kroz potrebu dnevnopolitičke dinamike, iako sam sadržaj na potonju može bitno utjecati, budući da želimo politizirati javni prostor nametanjem tema koje su iz različitih razloga potisnute u drugi plan.

Akademija je otpočetka zamišljena kao prostor razmjene, mjesto povezivanja i intelektualni poligon za progresivne društvene snage, pogotovo zelene i novu ljevicu koje su u političkom smislu u svom formativnom periodu. U tom smislu, ona svojim programom nastoji pružiti podlogu i kontekst nekom društvenom djelovanju koje ne bi bilo oblikovano samo i jedino reakcijom na postojeće nepravilnosti koje nas okružuju.

Tematski fokus na zajednička dobra, odrast i klimatsku pravdu utoliko je konstantan jer za takvu supstancijalnu društvenu promjenu podrazumijeva duži vremenski period koji bi zahvatio niz generacija.

Ipak, bitna nam je ideja donijeti još razumijevanja, znanja i prilika za povezivanje svih onih koji u Europi i svijetu danas rade na sistemskoj promjeni koja ide ka ukidanju nejednakosti i prepoznavanju planetarnih granica sadašnjeg modela rasta.

U tom smislu želimo prepoznati dinamiku koja može stvoriti momentum preokreta, pritiskom i stalnim djelovanjem na nekim točkama, odnosno pukotinama sadašnjeg sustava.

Akademija utoliko služi kao mjesto gdje aktivisti uzimaju zalet, upoznaju nove modele rada ili ulaze dublje u neko područje relevantno za njihovo djelovanje”

Vedran Horvat