IPE na Progressive Forumu u Ateni

U Ateni se 16. i 17.3.2018. održao Progressive forum koji je okupio progresivne političke grupacije (radikalno lijeve, zelene i socijalističke/socijaldemokratske) iz desetak zemalja Europe s ciljem pronalaska točaka što tjesnije suradnje uoči izbora za Europski parlament u svibnju 2019. godine.

Panel ”Ideas in Action for Changing Europe” okupio je lijeve, socijalističke i zelene think tankove i institute koji su predstavili neke od svojih ideja. Na poziv organizatora, IPE-ov Vedran Horvat govorio je o potrebi postavljanja programske osovine koja će biti disruptivna spram postojećeg ekonomskog modela i rastuće autoritarnosti te u svojim zahtjevima za radikalnom demokratizacijom koristiti ideje i iskustva društvenih pokreta. Takva programska osovina treba uključiti glasove sa europske periferije, ali ne zadržati se samo na njima, već izaći iz “zone udobnosti” svojih glasačkih tijela i obratiti se većini stanovništva koje će biti izloženo sve većim društvenim nejednakostima i ozbiljnim posljedicama ekološke krize. ”Dvije su noge kojima je progresivna politika koračala Europom. Jedna je ona institucionalna, u slučajevima kada su te politike dobile parlamentarni ili čak izvršni mandat, a druga je ona na ulici, u pokretima. Ova druga noga u posljednje je vrijeme oslabila i počela zaostajati. Potrebno ju je vratiti u upotrebu ne bi li vratila korak i smanjila zaostajanje.”

Na skupu je nastupila i Ska Keller, supredsjednica grupe Zelenih u Europskom parlamentu te Lluis Camprubi iz izvršnog odbora ICV, katalonske stranke Zelenih.

Write a Comment

Skip to content