Lilianin izvještaj s konferencije ESEE 2017 u Budimpešti

Lilianin izvještaj s konferencije ESEE 2017 u Budimpešti

Dvanaesta konferencija European Society for Ecological Economics (ESEE) održala se od 20. do 23. lipnja u Budimpešti. IPE su predstavljali direktor istraživanja Mladen Domazet, Branko Ančić, Marija Brajdić Vuković, Junior Research Fellow Lilian Pungas and Logan Richardson, istraživačica pripravnica sa Sveučilišta Furman u Južnoj Karolini.

Nakon ceremonije otvaranja s predsjednicom ESEE-a Irene Ring te prijemom u utorak navečer, konferencija je počela u srijedu ujutro, s ogromnom ponudom. Svaki je od dana konferencije nudio nekoliko jutarnjih keynote predavanja, paralelne panele, prezentacije plakata, izborne programe te dva paralelna seta panela i keynote predavanje poslijepodne. Odlučiti koji je panel najzanimljiviji i/ili najvažniji (od devet simultanih panela) i truditi se da netko iz IPE-a bude na svakom panelu bitnom za istraživački rad Instituta bila je stalna borba, koja je oblikovala pomalo hektičan tijek konferencijskih dana. Konferencijska ponuda uključila je pitanja poput pro-okolišnog ponašanja i njegovih determinanti diljem Europe, modela planetarnih ograničenja, njegove operacionalizacije i pragova za različite indikatore, društvenog metabolizma i sistemskih pristupa, odrasta i klimatske pravde, da nabrojim tek neke.

Mladen je moderirao panel o “Ekološkoj ekonomici u transformacijama održivosti i odrasta” te predstavio IPE-ov rad o “Odrastu sklon ekologizam u Europi” na panelu o “Teoretskom i političkom putovanju između ekološke pravde i odrasta”. Branko i Logan predstavili su istraživački plakat Instituta o “Tihom odrastu”, a Marija je održala prezentaciju o bavljenju klimatskim promjenama u akademskom svijetu, na panelu o moći koju znanost ima u proizvodnji i korištenju znanja.

Navečer bi uslijedilo upoznavanje nekih od preostalih 500 istraživača na konferenciji te planiranje suradničkih projekata, uz ispijanje mađarskog bijelog vina (ili piva). Nakon četiri intenzivna dana sjajne ponude, članovi IPE-a vratili su se u Zagreb s previše novih istraživačkih ideja u planova za suradnju te s mnogo inspiracije.

Više informacija o konferenciji ESEE-a možete pronaći ovdje.

 

Lilian Pungas

Lilian Pungas

Lilian is IPE's 2017 Junior Fellow Researcher.