Tomislav Tomašević na konferenciji Međunarodnog udruženja za proučavanje zajedničkih dobara (IASC) | Institut za političku ekologiju
Tomislav Tomašević na konferenciji Međunarodnog udruženja za proučavanje zajedničkih dobara (IASC)

Tomislav Tomašević na konferenciji Međunarodnog udruženja za proučavanje zajedničkih dobara (IASC)

Tomislav Tomašević, programski voditelj IPE-a, sudjelovao je od 11. do 14. srpnja na 16. konferenciji Međunarodnog udruženja za proučavanje zajedničkih dobara (International Association for the Study of the Commons – IASC). IASC, čiji je Tomislav punopravni član, glavno je svjetsko udruženje znanstvenika koji se bave zajedničkim dobrima. Prva mu je predsjednica bila nobelovka Elinor Ostrom, a više o udruženju možete saznati na njihovom webu.

IASC svake dvije godine održava međunarodnu konferenciju, a tema ovogodišnje, koja se održala u Utrechtu, bilo je “Prakticiranje zajedničkih dobara: samoupravljanje, suradnja i institucionalna promjena”. Više informacija o konferenciji i njenom programu možete pronaći ovdje.

Tomislav je održao prezentaciju rada “Urbana zajednička dobra na Zapadnom Balkanu: od suradnje do konflikta i natrag”, u kojoj je predstavio institucionalistički i kritični teorijski okvir zajedničkih dobara te na primjerima iz Zagreba i Pule pokazao kako se ta dva teorijska okvira i prakse izmjenjuju kroz suradnju i konflikt između praktičara zajedničkih dobara i lokalnih vlasti.