Tjedan s Giacomom: odrast i druge teme, od Zagreba do Ljubljane

Giacomo D’Alisa, IPE-ov Senior Research Fellow za 2017./18., proveo je s nama jedan tjedan rujna u Zagrebu i Ljubljani.

Giacomo je u IPE-ov ured stigao u ponedjeljak 18. rujna i sljedeća smo tri dana na internim seminarima razgovarali o odrastu; od uvodnih definicija (“skup diskursa i praksi kojima je cilj usmjeravati transformaciju društva u čijem je središtu održivost života”) do odnosa odrasta i feminističke ekonomije, države, diskursa o klimatskim promjenama i drugih Institutu relevantnih tema. U srijedu smo seminar održali u MaMi, gdje nam je svoj rad “Technologies for an Ecological Transition – A Faustian Bargain?” izložio Tomislav Medak. U paperu koji ćete imati prilike čitati na IPE-ovom webu Tomislav se bavi tehnologijom te zelenim rastom i odrastom – oprečnim scenarijima ekološke tranzicije.

U četvrtak 21. rujna IPE-ova je delegacija u sastavu Giacomo D’Alisa, Lilian Pungas, Mladen Domazet i Lana Pukanić otputovala u Ljubljanu, gdje smo sudjelovali u dva javna događanja u organizaciji EnaBande.

U Pritličju je u četvrtak navečer održana diskusija o odrastu na kojoj su govorili Giacomo, Lilian i Mladen, a moderirala je Ajda Pistotnik. Snimku rasprave, u kojoj je Giacomo istaknuo da su feminizam i reproduktivni rad centralni aspekti pokreta odrasta a Mladen nazočne pozvao da djeluju politički, možete pogledati ovdje:

Petak ujutro proveli smo na istraživačkom seminaru u Ziferblatu, gdje su prisutni prvo slušali izlaganja Christine Plank, Giacoma i Mladena, ponovno uz moderaciju Ajde Pistotnik, a zatim se podijelili za rad u grupama pod vodstvom troje izlagača. Christina Plank govorila je o tihom odrastu u kontekstu srednje i istočne Europe, Giacomo o univerzalnom dohotku i političkoj ekologiji brige, a Mladen je u izlaganju o environmentalizmu kompatibilnom s odrastom predstavio prve rezultate IPE-ovog istraživanja o indikatorima održivosti, koje je još u tijeku.

Nakon seminara nahranio nas je Knedl i proveli smo sunčano te konvivijalno poslijepodne u Ljubljani.

Giacomo će se u Zagreb vratiti u prosincu. Uskoro očekujte najavu njegovog predavanja i drugih aktivnosti.

[foogallery id=”2141″]

Write a Comment

Skip to content