Giacomo D’Alisa: Odrast i država

Giacomo D’Alisa, IPE-ov Senior Research Fellow, u sklopu fellowshipa razvija rad o konceptualnoj vezi odrasta i države. Na tu će temu 12.12. održati predavanje u 20 sati u Showroomu Galerije Nova.

Državu se u akademskim krugovima, političkim debatama i svakodnevnim raspravama obično predstavlja kao “stvar” koja postoji sama za sebe i odvojena je od onih koji njome vladaju (i sve je češće krivac). “Gdje je država?” ili “Država bi trebala jamčiti…” rečenice su koje se ponavljaju nakon neke socioekološke tragedije ili u slučaju nepoštivanja nečijih prava, a “Zašto bih trebao/trebala davati svoj novac državi?” refren je rasprave o porezima u javnom prostoru. S druge strane, s iskustvom države kao društvene relacije susrećemo se svakodnevno, kad stojimo na kontrolnim točkama (kao vojnikinja ili civil), idemo u školu (kao učitelj ili učenik), ulazimo u bolnicu (kao doktorica ili pacijentica) ili sudjelujemo u gradskoj skupštini (kao onaj koji vlada ili kojim se vlada).

Kako odrastnici mogu propitivati društvene odnose usađene u strukture definirane kapitalističkim, hetero-patrijarhalnim, kolonijalističkim i rasističkim silama a da ne poostvaruju državu? Tim i drugim pitanjima Giacomo će se baviti u predavanju 12. prosinca.

Pridružite nam se!

Predavanje je organizirano u okviru programa “Politički tehnotop” Multimedijalnog instituta, uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Rad Instituta za političku ekologiju podupire Heinrich Böll Stiftung.

Tags:

Write a Comment

Skip to content