IPE na međunarodnom municipalističkom summitu “Fearless Cities”

Vedran Horvat i Tomislav Tomašević od 9. do 11. lipnja u Barceloni su sudjelovali na međunarodnom municipalističkom summitu “Neustrašivi gradovi” (“Fearless Cities”). Summit je organizirala municipalistička progresivna politička platforma Barcelona en Comú, koja je u svibnju 2015. godine pobijedila na lokalnim izborima, a liderica platforme Ada Colau postala je gradonačelnica Barcelone. Uspješan model političkog organiziranja koji predstavlja Barcelona en Comú dogodio se i u drugim španjolskim gradovima, a ponajviše u Madridu, gdje je na izborima iste godine pobijedila platforma Ahora Madrid a gradonačelnica postala Manuela Carmena. Upravo su Ada Colau i Manuela Carmena otvorile summit, a pridružili su im se lideri i liderice drugih progresivnih gradova širom svijeta.

Tomislav Tomašević 10. je lipnja na panel raspravi održao prezentaciju “Stvarajući nedržavne institucije: između države i ne-države u Hrvatskoj”. U prezentaciji se dotaknuo primjera kreiranja hibridnih formi upravljanja zajedničkim dobrima čije su institucije na granici između države i ne-države. Prikazani su primjeri upravljanja fizičkim prostorima i vodnim resursima u Zagrebu i Puli.

Na summitu su sudjelovali i Iva Marčetić te Teodor Celakoski iz Prava na grad. Konferenciju je zatvorila Ada Colau te sudionici iz cijelog svijeta koji su predstavljali primjere uspješnih municipalističkih političkih platformi, kako bi se inspiriralo nove slične političke projekte u budućnosti.

[foogallery id=”1311″]

Write a Comment

Skip to content