Predstavljanje knjige “Digitalni odrast i postdigitalna dobra” u Zagrebu!

Knjigu “Digitalni odrast i postdigitalna dobra” Marija Hiberta, u izdanju IPE-a i Multimedijalnog instituta, predstavit ćemo u Zagrebu 19.3. u 19 u Booksi!

Što bi trebala biti zadaća biblioteka i bibliotekara u trenutku kada ukoričene knjige i časopisi prelaze u digitalno, a pristup digitalnim knjigama i časopisima postaje ograničen centraliziranim digitalnim platformama? Kada čitanje, pisanje i spoznavanje postaju metom sve intenzivnije komercijalizacije, zatvaranja i nadzora korisnika upravo posredstvom tehnologija? Kada biblioteke nekritički preuzimaju tehnološka rješenja koja ih ograničavaju u pružanju slobodnog pristupa knjigama i časopisima ravnopravno svim članovima društvene zajednice? Kada njihovi korisnici trebaju upravo kritičku medijsku pismenost da bi se orijentirali u zbilji u kojoj digitalno prožima sve sfere svakodnevice?

O ovim pitanjima razgovarat ćemo povodom izlaska knjige Marija Hiberta “Digitalni odrast i postdigitalna dobra”, koja kroz trostruku prizmu kritičkog bibliotekarstva, disruptivnih medija i takičkog obrazovanja promišlja prakse koje mogu pružiti otpor širenju zatvorenih digitalnih platformi, procesima komodifikacije znanja i slijepoj vjeri u tehnološka rješenja.

U zagrebačkoj promociji diskutirat će Aleksandra Pikić, Boris Bosančić, Petar Jandrić, Mario Hibert i ispred izdavačâ Vedran Horvat i Tomislav Medak.

Tags:

Write a Comment

Skip to content